wie ben ik

 

Els Spil Els Spil (Blokker, 1960) Ik woon in een fijn huis in de boerenhoek in Enkhuizen. Na de middelbare school ben ik een sociaal pedagogische opleiding gaan volgen, de K&O ( het huidige HBOJ) , maar kwam later in een andere sector, nl de administratieve, aan het werk.  Na het verlies van mijn levenspartner in 2009, waarin ik aan de lijve heb ervaren wat een opgave het is een diepgaand rouwproces te doorlopen, besefte ik dat ik hier iets mee wilde gaan doen. Allereerst om meer van m’n eigen proces te begrijpen en vervolgens om ook anderen hierin bij te staan. Ik ben mij verder gaan specialiseren in verlies en rouw en volgde een 2-jarige opleiding tot rouw- en verliescounselor aan de Hogeschool voor Geesteswetenschappen in Utrecht, welke ik in 2015 heb afgerond.  Ik blijf mij verder ontwikkelen en houd mijn kennis up to date door het volgen van relevante trainingen, lezingen, workshops en opleidingen waaronder bijvoorbeeld div. lichaamsgerichte trainingen bij Phoenix opleidingen, focus training bij Focuscentrum Aaffien de Vries,  wandel-coachings training, stembevrijding, massagecursussen en meditatiecursussen. In juni 2020 heb ik de post hbo opleiding Psychosociale Basiskennis afgerond. 2020/2021 wordt een jaar waarin ik me verder ga verdiepen in  trauma en trauma-coaching. Ik volg hiertoe op het moment een post hbo-jaaropleiding aan het Atma Instituut.

In mijn begeleiding neemt lichaamsgericht werken een steeds grotere plek in. Als we te maken hebben met een groot verlies leven we vaak puur op wilskracht en vanuit het hoofd. ‘Doorgaan’ is vaak het credo, als alle aandacht na het afscheid langzamerhand minder wordt. Maar ons lijf zegt wat anders en vaak wordt dit bewust of onbewust door ons genegeerd. Het gevolg is dat leven niet meer voelt als leven maar als óverleven. Met het afsplitsen van alle gevoelens rond pijnlijke ervaringen wordt tegelijkertijd een soort sluier over het plezier in het leven gelegd. Via het lichaamsgericht werken kan je weer in contact komen met jezelf en alles wat je met je meedraagt. Stapje voor stapje leer je hoe je zelf een bedding kan zijn voor wat je is overkomen en voor alle gevoelens die dat met zich meebrengt en langzamerhand kan je dan ook weer genieten van wat het leven je brengt.

Sinds 2015 organiseer ik ook meerdaagse rouwretraites samen met mijn collega Maartje Hazebroek. Zie www.rouwretraitesruimtevoorjou.nl

De opleiding tot Rouw- en Verliestherapeut die ik heb gevolgd is geaccrediteerd door en heeft een kwaliteitskeurmerk van de koepelorganisatie KTNO.

 

Referenties:

M. (48), deelneemster aan een tweedaagse rouwretraite en aansluitend daarop meerdere indiv. sessies: “Een bijzonder weekend waarin er alle tijd en ruimte is voor jouw verdriet en je geen rekening hoeft te houden met anderen. Het heeft mij veel gebracht, onder andere duidelijkheid over een aantal pijnpunten waar ik nog mee aan de slag moet. Aan het eind van de tweede middag klaarde mijn hoofd op en merkte ik dat ik weer moed en hoop had om verder aan de slag te gaan met mijn rouw. Bedankt Els, dat je een tijdje met zoveel zorg en liefde bent meegelopen op mijn rouwpad. Ik ben er nog niet, maar ik zit in ieder geval op de goede weg!”

Lijda (63), deelneemster aan een tweedaagse rouwretraite: “Na een groot verlies ben ik blanco deze 2 dagen ingegaan. Af en toe met de gedachte: wat een gedoe! Maar deze dagen als zeer waardevol ervaren, bewust raken van het feit dat er zoveel meer dingen in je lichaam zijn, waarvan je jezelf niet bewust bent. Veel dichter bij m’n echte gevoelens kunnen komen.”

Hadewych, deelneemster aan een tweedaagse individuele rouwretraite: “Twee dagen voor jezelf, weg van huis, tijd voor jou en je verdriet. Dat was heel fijn. We zijn daar op verschillende manieren mee aan de slag gegaan. Dat was bijzonder, maar ook intensief. Maar er waren ook rustmomenten om je even terug te trekken of een wandeling te maken in de mooie omgeving. De begeleiding van Els was prettig, warm en professioneel. Ik had er erg naartoe geleefd en heb een stapje gezet in het omgaan met mijn verdriet.”

Jan, deelnemer aan een tweedaagse rouwretraite: “De retraite heeft mij perfect inzicht gegeven in hoe ik het rouwproces beleef. Daardoor ben ik in staat om voor mijzelf ‘n “piket paaltje” te zetten voor in de toekomst om zoveel als mogelijk naar toe te werken.”

anoniem (deelnemer aan een tweedaagse rouwretraite): ” Een retraite waar je wat van mee neemt! In een ontspannen en vertrouwde sfeer kun je goed je verhaal doen. Een warme begeleiding die inzicht en begrip toont, en je verder brengt op het pad van de verwerking. Daarbij het heerlijke eten en de ontspanningsmomenten brengen deze retraite tot een succes.”

Monique, deelneemster aan een tweedaagse rouwretraite:
“De 2-daagse retraite is een prachtige manier om eens goed stil te staan bij het gevoel wat er op dat moment leeft en wat wij waarschijnlijk dagelijks wegstoppen door alle hectiek (en ook uit zelfbescherming in mijn geval…). Voor mij was het absoluut een manier om weer verder te gaan in de verwerking van het verlies van onze zoon welke wij hebben verloren na de bevalling. Toen ik aankwam bij de retraite voelde ik mij verloren en extreem onrustig. Door samen met Els goed te zoeken, te luisteren naar mijn lichaam en eens uit het hoofd te stappen, vonden wij de weg welke ik nu verder ga bewandelen. Els weet heel goed, zonder veel woorden, om de antwoorden uit de persoon zelf naar boven te krijgen. Het is een handleiding om het verdriet te verwerken. Iedereen ervaart verdriet en rouw anders, maar ik weet ondertussen wel dat dit niet onderschat moet worden. Rouw verdient aandacht; precies zoals ik vond dat ik het verdiende om hier eens goed in te duiken. Toevallig was het weekend op Moederdag en achteraf was dat best bijzonder voor mij. Onze zoon verdiende ook deze Moederdag met mij..”

Greet, deelneemster aan een tweedaagse rouwretraite:
“Het voelde als een beetje “thuiskomen” bij mezelf. Dat was heel erg fijn. Erkennen dat een gevoel of een verdriet er mag zijn. Dit aandacht geven en er daarna zelf weer verder mee kunnen gaan.
In een rustige omgeving, weg van de hectiek van alle dag tijd nemen voor jezelf. Zo waardevol! Ik kijk met een goed gevoel terug op een bewogen weekend.
Dank je wel Els voor de prettige begeleiding en ondersteuning.”

Paulien (44)                                                                                                                                                                                                                                  De retraite heb ik als bijzonder waardevol en verrijkend ervaren. Met dank aan de warme, liefdevolle, rustige, doorleefde en authentieke begeleiding van Els. You practice what you preach!

Mirna (26) :                                                                                                                                                                                                                                       Rouw, emoties toelaten, een luisterend oor, nieuwe levensenergie inademen, lichtpuntje. Dat ben jij voor mij, bedankt!

Tinie (63):                                                                                                                                                                                              In de loop van mijn leven heb ik meerdere verliezen meegemaakt. Toen afgelopen jaar ook mijn schoonzus na een periode van ziekte overleed, kwam er heel veel in mij naar boven wat gerelateerd was aan mijn vorige verliezen en ik voelde dat ik hulp nodig had om verder te kunnen. Een periode lang kwam Els om de paar weken bij mij thuis. Niet wetende wat mij te wachten stond ging ik het aan en mocht ik ervaren dat Els er voor mij was. We hebben in totaal 5 sessies gehad.  Zij bood mij niet alleen een luisterend oor maar gaf mij ook menig maal handvatten mee. Haar kennis van het rouwen kwam goed bij mij van pas en ik heb mede daardoor kunnen werken aan mijn verdriet. Van het begin tot het eind voelde het goed en raakte ik het rouwgevoel waar ik onder leed, kwijt. Ik ben heel blij dat ik met Els in contact gekomen ben.”

Carla (71):
“Met Els heb ik verschillende gesprekken gehad na het overlijden van mijn ex-man en vader van mijn kinderen. Els is een integer persoon. Ze gaat zorgvuldig met mensen om en kan goed luisteren. Ze oordeelt niet, geeft je de ruimte en heeft humor. Ze neemt de tijd om dieper te graven. Ik heb er veel aan gehad. Van harte aanbevolen om mensen te begeleiden en te steunen.”                                                                
Diny (80):
“Lieve Els, Wat geef jij een fijne lichaamsmassage, zo respectvol en liefdevol, je geeft het lichaam wat het nodig heeft, zodat er veel warmte en zachtheid in mij kwam.  De toewijding waarmee jij me behandelde, was zo mooi en vol energie.
Het was voor mij een geschenk, Dank je wel hoor!”
Evelyn (53):                                                                                                                                                                                                                                  “Het deelnemen aan de rouwretraite is voor mij heel bijzonder en helend geweest. Ik ben er open ingegaan en heb me opengesteld voor alles wat er die week gebeurde en heb zoveel rust, ruimte en aandacht ervaren. Els en Maartje zijn bijzonder mooie mensen met oprechte intenties, die je zonder te sturen of te oordelen in contact laten komen met jezelf en jouw behoeftes. Zo waardevol. Ik zou dit iedereen gunnen!!
Maartje en Els, dank voor deze week van bezinning, ontdekken, troost en compassie! Heb het als een enorme weldaad ervaren.”