Rouw

Bij het leven hoort verlies lijden, onherroepelijk. Een natuurlijke reactie op verlies is rouw, en rouwen vraagt tijd.  Door allerlei omstandigheden is er vaak geen gelegenheid (genomen) om werkelijk te rouwen. Ook kan er sprake zijn van een opeenstapeling van verliezen, waardoor het rouwen een onoverkomelijke opgave lijkt. Niet genomen rouw kan een grote impact op ons leven hebben. Er is een belangrijk verband tussen rouw en psychische belasting, burn out en depressie.

Als je van heel dichtbij iemand verloren bent, is jouw wereld voorgoed veranderd. Je weet soms niet meer hoe je verder wilt gaan. Het grote verlies heeft heel veel, wat ooit veilig en vertrouwd was, op losse schroeven gezet. Gevoelens van onzekerheid en angst kunnen een rol gaan spelen, je kunt je niet meer goed concentreren. Het kan zo zijn dat je het gevoel hebt dat je oude leven niet meer past,  of dat het is alsof je jezelf (deels) bent kwijt geraakt. Wie ben jij, zonder de verloren ander? en wie was de ander? hoe was jouw relatie met die persoon, of dat kind?

Het omgaan met de pijn en het gemis kost heel veel energie en tijd. Als je jezelf die tijd niet gunt stop je je gevoelens soms diep weg, je wilt het allemaal niet meer voelen, het lijkt teveel.  Er kunnen ook lichamelijke klachten ontstaan. Onopgeloste zaken kunnen een rol gaan spelen, soms nog jaren na het verlies. Zingevingsvragen dienen zich aan.

Ieders rouw is uniek en uit zich op z’n eigen unieke manier. Ieders ervaring is uniek, jij bent uniek. In de begeleiding gaan we aandacht geven aan jouw specifieke thema’s van jouw proces.

 

Voor nadere informatie: vul onderstaand contactformulier in; Voel je vrij om een vrijblijvend gesprek te plannen!

Uw naam

Uw e-mail

Onderwerp

Uw bericht