Nieuws

Maart 2018: In nr. 3 van Psychologie Magazine is een artikel gepubliceerd over de rouwretraites die ik organiseer samen met mijn compagnon Maartje Hazebroek. Het is geschreven door èèn van de deelnemers, tevens journaliste, die haar partner is verloren. Zij beschrijft in het artikel haar eigen proces tijdens de retraite.

psych mag

1-7-2017 Een artikel van Rouwretraites Ruimte Voor Jou in Vrij Magazine van de Telegraaf over rouw in vakantietijd. Later is het artikel ook geplaatst in het Noordhollands Dagblad. :nhd

07-03-2017 Er is weer een mooie referentie binnengekomen van èèn van de deelneemsters van onze laatste retraite: “Ruim 9 maanden na het overlijden van mijn echtgenoot leek het of alles weer gewoon was. Je moet het loslaten was soms al een welgemeend advies. En dat terwijl voor mij toen het echte besef en grote gemis in alle heftigheid ging doordringen. Ik voelde me daar vaak zo eenzaam en alleen in, mijn hoofd stroomde constant over. Wat was het fijn en wat voel ik me dankbaar dat ik mijzelf deze rouwretraite heb gegund. Volledig de ruimte voor mijn gemis en verdriet omringd met veel zorg, liefde en deskundige begeleiding. Ik voelde mij erkend, herkend en het heeft mij weer een stapje verder gebracht. José ”

Voor de maart/april 2017 editie van het tweemaandelijks blad ONKRUID mochten wij een artikel schrijven.   DSC08141 klein                                              Zes pagina’s ruimte hebben we gekregen! Tekst en foto’s van eigen hand.  De foto’s zijn gemaakt aan de rand van het IJsselmeer. “De kracht van stilte in tijden van rouw”. De kracht van stilte kan betoverend zijn, maar ook angst aanwakkeren. Zeker in tijden van rouw kan stilte confronterend zijn. Wat is stilte precies en hoe kan het helpend zijn in een rouwproces? Dit is waar het artikel over gaat.

 

 

 

Op 7 augustus stonden we met ‘Rouwretraites Ruimte Voor Jou’ op de Nieuwetijd Markt van Bewust Breda, in Breda.  Er zijn allerlei workshops te doen op velerlei gebied: yoga, gezonde voeding, meditatie, dans en zang, creativiteit enz Ook ik was er dus te vinden, samen met Maartje, mijn compagnon bij de Rouwretraites. Wij verzorgden er ook een ‘rouw-workshop’! In onze retraites helpen wij jou het onaanvaardbare aanvaarden. Hoe doe je dat? In de workshop lichten we een tipje van de sluier op. We nemen daarvoor de pen ter hand en werken met herinneringen (autobiografisch schrijven). Ook hebben we ons plekje op het festival zo ingericht dat je er fijne momentjes voor jezelf kunt hebben. We hopen je daar te ontmoeten.

Op 7 juli om 19.30, begint de presentatie van Rouwretraites Ruimte Voor Jou, in de mooie en fijne ruimte boven de natuurgeneeskundige praktijk op de Gouw 74 in Hoogkarspel. De avond bestaat uit 2 delen. Voor de pauze stellen Maartje en Els zichzelf voor en geven zij informatie over de rouwretraites die zij organiseren. Ze vertellen ook over hoe de rouw zich kan manifesteren en wat het met je kan doen. Je krijgt de ruimte om vragen te stellen.

Na de pauze geven Maartje en Els een korte workshop autobiografisch schrijven. In een meer uitgebreide vorm is dit één van de programma onderdelen van de retraite. Je kan nu even proeven wat het voor jou kan betekenen. We denken vaak dat we ons eigen verhaal zo langzamerhand wel kennen, we hebben het keer op keer verteld of in ons eigen hoofd herhaald. Het verhaal is daardoor vaak zelfs statisch geworden. Door autobiografisch te gaan schrijven, kun je nieuwe aspecten ontdekken aan je eigen verhaal; er komen soms onverwachte dingen naar boven. Dit kan een bewustwordingsproces op gang brengen dat helend of helpend voor je kan zijn.
Er wordt gezorgd voor een veilige omgeving waarin alles er mag zijn, we zorgen ervoor dat iedereen weer met een goed gevoel naar huis gaat.

Voor wie is deze presentatie avond bedoeld? Voor een ieder die geïnteresseerd is, of te maken heeft met rouw. Ook voor mensen die overwegen om een rouwretraite te gaan doen maar eerst graag willen kennismaken. Of misschien vraag je je af of het iets zou kunnen zijn voor iemand die je kent. Iedereen is van harte welkom.

Kosten: wij vragen een vrijwillige bijdrage.

Graag aanmelden per mail: info@rouwretraitesruimtevoorjou.nl

1-4-2016 Er is een artikel over de rouwretraites in het Noordhollands Dagblad geplaatst:

artikel1

15-03-2016 We hebben een paar mooie referenties mogen ontvangen op onze 1e retraite begin maart:

Dorothea:
“Ik wil jullie nogmaals bedanken voor deze mooie en liefdevolle retraite ervaring. Het voelde daarna alsof er een deel van mezelf is aangeraakt waar ik lang niet naar heb omgekeken. Heel fijn. Ik heb deze retraite ervaren als een warm binnenkomen. Er heerste een sfeer van openheid, rust en ruimte om helemaal jezelf te kunnen zijn. Els en Maartje heb ik ervaren als een erg goed op elkaar aansluitend team. Juist omdat ze zo verschillend zijn, vulden ze elkaar goed aan. De aangeboden structuur en oefeningen warekussen kleinn erg prettig omdat er echt de tijd voor genomen werd. Voor het eerst heb ik in een meditatie oefening mezelf zo voelen opgaan in het moment. Er was genoeg ruimte voor verdieping en bezinning. Ik bewonder jullie kracht, zachtheid en pure ontvankelijkheid en kijk terug op een erg leerzaam en liefdevolle ervaring. Dorothea ”

Harm:
“Wat een prachtige retraite

In de eerste week van maart was ik in het Friese Gaasterland in een eigenzinnige en afgelegen Bed & Breakfast (Bed en Brochje) waar Els Spil en Maartje Hazebroek hun rouwretraite Ruimte voor jou hadden georganiseerd.
Die ruimte was er helemaal en uitbundig: warm, met liefdevolle aandacht en wederkerigheid konden wij, de deelnemers, ons laten ‘vallen’ in die weldadige ruimte.
Oefeningen om diep in en onder de rouw en (soms rauwe) pijn te komen. Waarbij alles met mededogen werd verwelkomd.
Stiltewandeling en geleide meditatie; uitwisselen van ervaringen en (zelf)reflectie; tekenen en schilderen van innerlijke beelden; rituelen.
En in alles die werkzame en kostbare combinatie van compassie, onvoorwaardelijkheid en professionaliteit. Mij heeft het een weldadige ervaring en nieuwe, diepe inzichten gebracht. Een groot cadeau dat ik nog lang koester.”

Harm
strand